Han passat setze anys des de que Robert Archer, pioner en la introducció de l’estudi del català a Melbourne, organitzés el Primer Simposi sobre Catalunya en aquest continent. Finalment i gràcies a l’entusiasme i treball de les Universitats de Monash i de Melbourne University i sobretot als professors Stewart King i Alfredo Expósito, el Segon Simposi sobre la nostra cultura, història i llengua ha tingut novament lloc a la nostra ciutat.

En aquest sentit, estudiosos de les dues universitats organitzadores però també investigadors de La Trobe, de la Universitat de Queensland i de la Universitat Autònoma de Barcelona van presentar el proppassat dissabte 27 de juliol les seves comunicacions. Les ponències es vàren agrupar en quatre sessions: “Catalans a l’exterior”,  “Catalunya: comunitat, compromís i acció col·lectiva”,  “Barcelona: la gran encisera” i  “Literatura catalana: Clàssica i contemporània”.

Unes 40 persones hi van assistir i van nudrir els debats que es van generar al voltant de les presentacions. Destaquem la intervenció de la presidenta del Casal, Victòria Gras, qui va presentar un petit estudi sobre el manteniment del català en el sí de les famílies a Melbourne i també de Peter Gerrand qui va repassar la migració catalana a Austràlia. Gerrand va homenatjar a les persones que treballaren per fer possible el projecte “Catalan Footprint in Australia” i en especial a la Sra. Josee Canals, membre del Comitè i sòcia del Casal des de la seva fundació.

El Simposi va celebrar també la represa de l’ensenyament de català a l’àmbit universitari de Melbourne, gràcies a un nou lectorat a la Universitat de Monash. L’acte va comptar amb el suport del Casal Català de Victòria i de la Secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

Us deixem algunes imatges de l’esdeveniment així com amb el recull de premsa.

RECULL DE PREMSA

GALERIA D’IMATGES