S’ ha activat el registre de catalans residents a l’exterior que serà voluntària i es podrà fer mitjançant una web. El registre s’adreça als ciutadans amb la condició política de catalans a l’estranger, d’acord amb l’estatut. El govern calcula que n’hi ha prop de 200.000. Són els qui tenen la ciutadania espanyola, resideixen fora de l’estat espanyol, són donats d’alta als registres dels serveis consulars espanyols i van fer l’últim empadronament en algun municipi de Catalunya. També s’hi compten els seus descendents que mantinguin aquesta ciutadania, si ho sol·liciten. El registre pot ser una eina fonamental amb vista a la consulta sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre, per a poder facilitar el vot dels catalans a l’exterior.

Per a fer la inscripció en el registre caldrà presentar la documentació següent: el document d’identitat o passaport vigents, el certificat del padró espanyol a l’estranger o qualsevol documentació oficial que acrediti que l’últim veïnatge administratiu era en un municipi de Catalunya.

El procediment d’inscripció al registre consistirà en la preinscripció electrònica dins la web de la secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea i, després, la tramesa de la sol·licitud d’inscripció i la documentació requerida, per correu postal, al registre d’entrada de documentació de la mateixa secretaria. Us deixem aquí l’enllaç i us animem a que tramiteu el vostre registre.

Font: Vilaweb i Secretària d’Afers Exteriors i de la Unió Europea.