” Tanca els ulls i imagina un vaixell, el Flanders, dient adéu a Marsella i arrivant a Sydney el 6 de març de 1854. Imagina’t deixant aquell vaixell i agafant-ne un altre vuit dies després cap a Melbourne. Així és com Peter Gras-y Fort, originari de Vila-seca, al sud de Catalunya, va arribar a Melbourne. Pel que sé va ser ell el primer català i el primer de tot l’estat espanyol, que trepitjà l’estat de Victòria.”

Josee Canals  a Memories of Migration

 El passat 11 de setembre de 2011 i amb motiu de la Diada de Catalunya es va inaugurar l’exposició online ‘Catalan Footprint in Australia’ (Empremta Catalana a Austràlia) al Melbourne Immigration Museum.  Una exposició que mitjançant imatges, vídeos i narracions explica la història de l’emigració Catalana a Austràlia des de 1840 fins als nostres dies.

L’empremta catalana a Austràlia és encara present a la nostra ciutat. Tot caminant pels carrers de Melbourne, descobrireu el Pont Morell, Barcelona Terrace, la peixateria Canals… Melbourne va arribar a tenir un alcalde d’origen català i un dels més reconeguts fotògrafs de guerra Australià també tenia arrels catalanes. També va ser un grup de catalans els que varen portar els tomàquets a Austràlia.  La connexió de la comunitat catalana amb l’estat de Victòria va ser així central en el desenvolupament de la ciutat de Melbourne a principi del segle XX. Avui en dia encara es pot entreveure la influència dels pioners Catalans a Austràlia.

L’exposició ha estat  produïda per Myriades i ha rebut un ampli suport per part del Casal Català de Victòria.

“Aquesta és la història d’un grup de catalans que va decidir creuar el món i començar una nova vida… a Austràlia. Però sabien on anaven?”

Inauguració exposició Catalan Footprint in Australia