El Ministre de Ciutadania i Afers Multiculturals de Victòria, l’honorable Nicholas Kotsiras MP va inaugurar l’exposició online ‘Catalan Footprint in Australia‘ (Empremta Catalana a Austràlia) al Melbourne Immigration Museum el passat 11 de Setembre de 2011, Diada de Catalunya.

A la inauguració, organitzada pel Casal Català de Victòria, hi van assistir prop d’un centenar de persones, incloent el Consul General d’Espanya (Sr Miguel Gómez de Aranda), la representant d’Afers Culturals del Consulat (Srta Laura Martínez Oliveras), membres del Casal i més de cinquanta descendents dels pioners emigrants Catalans que han aportat les històries orals que es recullen al web del Catalan Footprint.

La direcció i recerca d’aquest projecte ha estat obra de Lluïsa Vilalta (Presidenta de l’Associació Cultural Myriades), que va venir des de Barcelona per participar en la inauguració. Va aportar una amplia colecció d’imatges, videos, narracions i transcripcions d’entrevistes que s’inclouen en l’exposició, que reflecteix molta de la història oral de la emigració Catalana a Austràlia des de 1840 fins als nostres dies. Les principals pàgines del web estan traduïdes a les tres llengües dels emigrants, Català, Espanyol i Anglès. Myriades s’ha fet càrrec del disseny i contingut del website, incloent transcripcions, edició i traducció de totes les entrevistes, paral.lelament al desenvolupament de la recerca.

Guiada per la historiadora de la comunitat Catalana Local, la Sra. Mrs Josephine (Josee) Canals, la Lluïsa Vilalta va anar per tota Austràlia durant l’any 2010 per a la seva recerca. Va viatjar de Perth a Sidney i des de Tasmània fins al Far North Queensland enregistrant entrevistes amb molts dels descendents dels pioners Catalans, juntament amb fotografies, diaris, retalls de diaris i altres peces històriques que les families conservaven. Va donar agraïments a la Comissió Multicultural de Victòria, a les famílies dels pioners Catalans per les seves aportacions, al Casal Català de Victòria per donar suport al projecte, i especialment als membres del Casal Josee Canals i Peter Gerrand pel seu suport al llarg de tot el projecte.

La Sra. Canals va donar les gràcies a totes les donacions privades que, juntament amb el VMC van ajudar a cobrir les despeses de viatge de la Srta. Vilalta per Austràlia. El Dr. Gerrand ens va parlar de la importància de l’exhibició online en el sentit de posar al abast públic la coneixença de la diàspora Catalana a Austràlia, i del valor del Casal Català en l’àmbit de més de cent Casals existents al món, la història dels quals encara ha de ser escrita. Va destacar que el Casal no hauria arribat al seu 25è aniversari aquest any sense les continues aportacions de varios dels seus membres fundadors, a més de la participació d’aquests últims anys d’un nombre creixent d’emigrants Catalans més joves i visitants temporals, que han ajudat a organitzar esdeveniments com ara el Festival de Cinema ‘Made in Catalonia’.

Més informació