Andreu Pedró. Nascut a Gata (La Marina Alta) va arribar a Melbourne el passat mes de febrer per exercir com a lector de català a la Universitat de Monash. Amb 34 anys a l’esquena l’Andreu, llicenciat en traducció i interpretació, ha ensenyat català a Cambridge i Massachusets. Ara arriba a Austràlia i espera quedar-s’hi per una bona temporada.

 

Andreu per què vas decidir venir a Melbourne?

Va ser sobretot per la crisi a Espanya i la precarietat i inestabilitat laboral que comporta. Tan bon punt vaig veure l’oferta laboral de l’Institut Ramon Llull vaig decidir presentar-m’hi i aprofitar l’oportunitat.

Quins eren els teus vincles amb Austràlia abans de venir?

Cap, no havia estat mai en aquest continent i gairebé no coneixia res. Estic gratament sorprès.

I què és el que més t’agrada de la ciutat?

Potser el que més m’agrada són petites coses que em recorden a Europa com les cafeteries, els carrers estrets de la City, i tota l’oferta cultural que ofereix.

Havies viscut a altres llocs fora dels Països Catalans abans d’emigrar a Austràlia?

Sí, he voltat bastant, he viscut llargues temporades a Irlanda del Nord, a Regne Unit, als Estats Units i també a Alemanya.

Vas exercir com a lector de català en aquests països?

A Cambridge vaig ensenyar català, sí, durant dos anys i també a la Universitat de Massachusets.

I quines diferències trobes respecte l’ensenyament de català a aquestes universitats de la Universitat de Monash?

Jo crec que la universitat australiana està a mig camí entre una universitat britànica i una universitat americana. Té una base britànica però agafa molts elements del sistema universitari americà, per exemple el sistema de “major” o “minor” mitjançant el qual els estudiants han de cursar dues matèries, és el mateix que a Estats Units. És a dir, els estudiants trien dues carreres (per posar un exemple periodisme i biologia) el major seria l’estudi principal i el minor com una especialització.

I pel que fa a les classes de català. Quants estudiants teniu a Monash?

Ara mateix en tenim poquets, 7 matriculats. Però he de dir que vaig arribar una setmana abans que comencessin les classes i per tant no vaig tenir temps de promoure-les ni fer-ne publicitat…Així que esperem, de cara al primer semestre de 2014, puguem incrementar el nombre d’alumnes.

Quan va començar l’ensenyament en llengua catalana a la Universitat?

A Melbourne es va començar  a ensenyar català als anys 80 a la Universitat de La Trobe on hi varen haver diversos lectors de català però no sé per quines raons es va deixar… I a Monash enguany, gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull, s’ha reprès l’ensenyament d’aquesta llengua.

I els teus estudiants? Quines són les seves motivacions per estudiar català?

Molts d’ells per Barcelona: perquè l’han visitada i els hi agradat moltíssim o bé perquè n’han sentit a parlar i la volen visitar. Vinculen el català amb Barcelona i aquest és el ganxo en molts casos. Altres estudiants perquè parlen moltes llengües, tenen facilitat i els resulta atractiu aprendre una altra, per exemple tinc un estudiant que en parla 5 o 6…

I també el Barça! Hi ha un estudiant que ha començat a estudiar català perquè coneixia als jugadors i volia saber més de tot el que envoltava el club.

I a banda de Barcelona, coneixen alguna cosa més de la nostra cultura?andreu2

Bé de fet a Monash, el professor Stewart King imparteix una matèria de cultura catalana. Aprenen una mica de literatura i també de temes d’actualitat, per exemple tota la polèmica que hi ha ara mateix amb la política del ministre Wert també l’han discutida a classe.

I què sabies del nostre Casal?

Sabia que hi havia un Casal aquí a Melbourne perquè abans de venir vaig estar fent recerca per internet i em vaig fer seguidor del vostre facebook. I crec que l’activitat que realitzeu és molt interessant i  molt important per a tots els catalans, valencians i balears ja que gràcies a vosaltres podem celebrar Sant Jordi, Sant Joan, La Diada…I de cara a la promoció de la llengua i cultura segur que podem fer moltes coses plegats aquí a Austràlia.

Bé de fet crec que vas presentar fa poc una presentació de cinema català aquí a Melbourne, molts socis del Casal hi van anar.

Sí, vaig participar en una de les sessions que organitzava el Consolat Espanyol i jo vaig triar la pel·lícula catalana “Pa negre” per projectar-la. Va ser un èxit tan pel que fa a l’assistència com pels  comentaris que em van arribar, en general crec que va agradar.

I al mes de juliol Melbourne University i  Monash University, amb la col·laboració del Casal, organitzem un Simposi sobre Catalunya. Quina serà la teva participació en aquest esdeveniment?

Es tracta del Segon Simposi de Catalunya que s’organitza a Austràlia i aplegarà a diversos experts que tractaran sobre la nostra literatura, cultura, els catalans que han emigrat a Austràlia…El meu paper serà de moderador de la primera sessió que porta com a títol  “Catalans abroad”.

Esperem sigui tot un èxit, gràcies Andreu.

Entrevista i fotografies: Anna Lorente